Gerçekten Sıkça Sorulan Sorular

Bu bölümde uygulamanın Türkçe’ye çevirdiğimiz resmi FAQ bölümünden ziyade topluluğun daha çok merak ettiği, genellikle ilk aklına gelen ve sayfa başlığının da hakkını vermek üzere gerçekten sıkça sorulan sorulara samimi cevaplar vermek istiyoruz. 

Uygulamanın resmi FAQ bölümünü buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Cevabını görmek istediğiniz soruya tıklamanız yeterli

Pi, Stellar platformu temel alınarak yaratılan yeni bir kripto varlık. Platform beta sürecinde topluluğa açılarak normalde Stellar platformunda madencilik imkanı bulunmamasına rağmen, sunduğu geliştirmeler ile madenciliği simüle ederek üretilen bu dijital varlığın, meritokrasi temelli bir dağıtım modeli ile paylaşımının yapılmasına olanak sağlıyor. 

Madenciliği yapılan diğer çoğu kriptoparada olduğu gibi Pi’de de yarılanma (halving) söz konusu. Yarılanma tetikleyicisi ise üye sayısı. Mevcut üye sayısı 10 sayısının her yeni kuvvetine ulaştığında (yüz bin, bir milyon, on milyon…) mobil madencilerin temel kazım hızları (pioneer + contributor) yarıya iniyor. Böylece zaman içinde Pi’nin nadir elde edilen bir dijital varlık olarak değerini koruması ve arttırması öngörülüyor.

Uygulama, kazımı başlattığımız andan itibaren bize 24 saatlik periyotlar halinde, her saniye Pi kazandırıyor. Üç adet 24 saatlik kazım periyodunu tamamladığımızda katkıcı rolüne kavuşuyor ve güvenlik çemberi kurabiliyoruz. Güvenlik çemberine istediğimiz kadar üye ekleyebiliyor fakat bunların yalnızca 5 tanesinden faydalanabiliyoruz. Çemberdeki her üye temel kazım hızımızı ve dolayısıyla toplam kazım hızımızı %20 artırıyor (5 üye ile %100+ e kadar)

Konunun ana fikrinden uygulama detaylarına doğru sapmadan projenin amacı ile devam edelim: 

Pi dünyanın en yaygın olarak kullanılan kriptoparasını üretmeyi ve bu kriptopara ile Pi Platformunda üyeler arası bir dijital pazar bünyesinde yapılan ürün/hizmet alışverişleri ile büyük ölçekli bir ekonomi yaratmayı hedefliyor. Bu ekonomi ayrıca akıllı kontrat desteği ve uygulama ana ekran bloğu sayesinde, üyeler ve platform dışından geliştiriciler tarafından merkeziyetsiz uygulamalar ve ana ekran ücretli tanıtımları ile desteklenecek. 

Tüm bu aktiviteler zaman içerisinde serbest piyasa ekonomisi ile Pi’nin üyeleri arasında kabul gördüğü bir fiyat oluşumuna yön verecek. Ardından Pi kendi ana blokzincirine yerleşecek ve borsalarda listelenebilir hale gelecek. Tüm bu gelişim süreci sayesinde milyonlarca Pi kullanıcısının elinde, fiyatı konusunda kitlelerce uzlaşmaya varılmış bir kriptopara (PI) olacak ve bu da Pi’ye sahip olmak isteyen borsa kullanıcılarının Pi’yi değerinin altında satın alabilmesinin önüne geçecek. 

Bir başka deyişle Pi’nin başarısı, topluluğun müşterek katkılarına, kullanımına ve benimsemesine bağlı. Pi ile bir değer üretmek topluluk olarak sizin elinizde. Pi’den fayda sağlayabilmek için tüm üyelerin odaklanması gereken şey; dijital pazar sürecine, Pi ekosistemine ve ekonomisine reel üretim veya tüketim ile nasıl katkıda bulunabilecekleri olmalıdır.

100 Milyar adet.

Arzın tamamı Pi blokzincirine yazıldı. Pi Network Blok Tarayıcısı‘nda görüntüleyebilirsiniz.

Topluluk: 80 Milyar

20 milyar mainnet öncesi, 45 milyar mainnet dönemi olmak üzere
Toplam madencilik ödülleri: 65 milyar 👉🏼 TxID
Vakıf (Topluluk etkinlikleri – ödüller): 10 milyar 👉🏼 TxID
Likidite: 5 milyar 👉🏼 TxID

Geliştirici Payı: 20 Milyar

2 milyonluk parçalar halinde blokzincire kilitli olarak yazıldı. Topluluk kilitleriyle eş zamanlı olarak açılacak.

Pi’nin şu an bir değeri yok (0 TL).

Merak etmeyin, bir değeri olduğu zaman bu yazı da güncellenecek 🙂

Pi’nin borsalarda listelenebilmesi için öncelikle kendi ana ağ blokzincirine geçmesi gerekiyor (Mainnet) (28.11.2021 tamamlandı). Fonksiyonu olmayan bir dijital varlığı farklı para birimleri karşısında işleme sokamazsınız.

Coinler kendi blokzincirlerinin birebir aynısı olarak fonksiyon gösteren kopya bir blokzincir üzerinde dahili olarak işlemlerini test eder. Bu Testnet olarak adlandırılır. Dolayısıyla Pi’nin tüm fonksiyonlarını test edebileceği bu süreci tamamlaması, platformun hatasız ve müdahalesiz bir şekilde çalıştığının ve çalışacağının ispatlanması gerekiyor. 

Aralık 2021 yol haritasına göre iki aşamadan oluşan Mainnet’in ilk aşaması olan Kapalı Ağ‘a geçmiş bulunuyoruz. Bu aşamada kimlik doğrulamaları ve uygulamadan cüzdanlara transferler başlayacak. Bu transferler sonrası cüzdana teslim aldığımız Pi’leri kapalı ağda ekosistem uygulamalarında ve üyeler arasında ödeme aracı olarak kullanıp değerleyecek ve bir ekonomi yaratacağız. Bu ekonominin olgunluğuna bağlı olarak Mainnet’in ikinci aşaması olan Açık Ağ’a geçeceğiz.

Borsalar Pi’yi ancak Açık Ağ aşamasına geçildikten sonra listeleyebilir. Bu, gelişimsel bir süreç olduğu için bu konuda bir tarih maalesef veremiyoruz. Süreç, topluluk üyesi olarak hepimizin Pi Network ekonomisine katkılarına bağlı olarak uzayabilir veya kısalabilir.

Kazım hızınızı arttırmanın temel yolu platforma yeni üyeler getirmektir. Bu üyeler kayıt esnasında “Invitation Code” kısmına sizin Pi kullanıcı adınızı yazarak sizin referansınız olur. Her bir referans da beraber kazım yaptığınız tüm zamanlarda size temel kazım hızınızın %25’i kadar ek kazım hızı sağlar. 

Güvenlik Çemberi kurarak temel kazım hızı oranınızı 2 katına kadar çıkartabilirsiniz. Fakat Güvenlik Çemberi’nize eklediğiniz kişiler kimlik doğrulaması yapmadıkları takdirde bu kişilerden gelen kazancı ana ağ blokzincire aktaramayacağınız için biriktirdiğiniz Pi’lerin önemli bir bölümü kullanılamaz duruma gelir.

Transfer edilebilir bakiyenizi ana ağa taşımak üzere kullanmanız gereken kilit mekanizmasındaki tercihlerinizi arttırarak kazım hızınızda büyük bir artış elde edebilirsiniz.

Bilgisayarınıza Pi Node yazılımını indirip Pi Blokzincirinin yerel bir kopyasını barındırarak ve bunu ağa erişimi olan diğer düğümlerle paylaşarak kazım hızınızda orta seviye bir artış elde edebilirsiniz.

Pi uygulamaları başlığında yayınlanmış uygulamaları düzenli ve uzun süreler kullanarak kazım hızınızda küçük bir artış elde edebilirsiniz.

Açabilirsiniz ama bu hesaplardan ürettiğiniz Pi silinir, boşa emek vermiş olursunuz ki bunun da “emek” olduğu tartışmaya açık bir mevzu. 

Biriktirdiğimiz Pi’lere sahip olabilmek, bu Pi’leri kullanabilmek için öncelikle KYC vermemiz gerekiyor. KYC gerçek kişi – kimlik doğrulamasıdır ve bu doğrulamayı geçemeyen kullanıcıların kendi bakiyeleri silinirken üste kazandırdığı bakiyeler de üstün hesabından düşülecek. Yani siz 2 hesap da açsanız 100 hesap da açsanız değişen bir şey yok. 

Hayır! 

Uygulamayı kullanmaya başlayabilmek için kayıt olmak gerekiyor. Kayıt esnasında da bir referans kodu girmek gerekiyor. Kullanıcı adınız aynı zamanda davetiye kodunuzdur, bunu bir giriş bileti gibi düşünebilirsiniz. Dolayısıyla uygulama chat kanallarında bu soruyu sormak oldukça mantıksız.

Yapmanız gereken şey 2 madde üstte de bahsettiğimiz gibi; platforma yeni üyeler getirmek. Bunun yolu da bu insanların kayıt esnasında invitation code kısmına sizin kullanıcı adınızı yazmasından geçiyor.

Görseldeki ekran uygulamanın ana ekranı. Ana ekranda yıldırım ikonunun altında gördüğünüz sayı saatlik kazım hızınızdır. Uygulamada tüm ekranlarda en üstte gördüğünüz sayı sizin Pi bakiyenizdir.

Not: Noktanın sağı küsurat.

KYC – Know Your Customer yani Müşterini Tanı demektir. Kullanıcının gerçek bir kişi olduğunu, temel olarak fotoğrafı ve kimliği ile ispatladığı bir doğrulama yöntemidir. Farklı projelerin farklı ihtiyaçlarına çözüm üretmek üzere değişik uygulama yöntemleri olabilir. KYC’nin bu bölümde bizi ilgilendiren kısmı, KYC doğrulaması yapmayan üyeler tarafından üretilmiş tüm bakiyelerin silinecek olması.

Buraya tıklayarak Pi Network Resmi Youtube kanalındaki Türkçe altyazılı KYC videosunu izleyebilirsiniz. 

Hayır kullanmıyor.

Uygulamada arkaplanda dağıtımı yöneten mekanizma şu şekilde işliyor:

Her üye yıldırım ikonuna tıklayıp bir kazım periyodu başlattığında o kullanıcı adına Pi sunucularına “Aktif”, bu kazım periyodu bittiğinde ise “Pasif” mesajı işleniyor. Kullanıcı aktif göründüğü tüm zamanlar boyunca saatlik temel kazım hızı kadar Pi bakiyesine işleniyor. Bunun yanısıra o zamanlar boyunca aktif görünen her referansı için de temel kazım hızının %25’i kadar Pi bakiyesine işleniyor.

Eğer bir kazım periyodu devam ederken “Menu > Profile > Sign Out” yolu ile çıkış yaparsanız kazımınız yine sonlanıyor fakat bu sefer “Pasif” mesajı yerine “İptal” mesajı işleniyor ve en son “Aktif” konuma geçtiğiniz andan o ana kadar geçen sürede bakiyenizde biriken bütün Pi geçersiz sayılıyor ve bakiyenizden düşülüyor.

Hayır gerekmiyor.

Yıldırım ikonuna basıp kazım periyodunuzu başlattıktan sonra uygulamayı da, interneti de, telefonu da kapatsanız, Pi kazanmaya devam edersiniz.

Üstte de bahsettiğimiz gibi siz Pi’yi üretmiyor, sizin için önceden üretilmiş kısmını zaman içinde katkılarınız doğrultusunda biriktiriyorsunuz. 

 

Güvenlik Çemberi hali hazırda Pi Network üyesi olan, tanıdığınız ve güvendiğiniz kişilerin ağa bildirdiğiniz bir listesidir. Mainnet madencilik modeline göre bu yapı ile güçlendirmeler (Boosters) kapsamında %100’e kadar ek temel kazım hızı elde ediyorsunuz. (5 kişiye kadar her kişi için %20, toplamda %100 ekstra kazım hızı ile ödüllendiriyor.)

İlerde bu yapı bir sosyal onay mekanizması olarak çalışacak ve hesaba erişiminizi sağlayan tüm yolları kaybetseniz bile güvenlik çemberinizdeki 5 kişiden 3’ünün sizin o hesabın gerçek sahibi olduğunuzu doğrulaması durumunda hesabınıza tekrar erişebileceksiniz. Dolayısıyla güvenlik çemberine yalnızca gerçekten tanıyıp güvendiğiniz ve gerektiğinde bu doğrulamayı yapabilecek kişileri ekleyin (Ör: Aile, arkadaş)

2019 mayıs ayında uygulama ana ekranı üzerinden yapılan başvuru duyurusuyla chat kanalları için moderatör alımları yapıldı. Moderatör seçim kriterleri de uygulamada geçirilen süre, platforma hakimiyet, blokzincir uygulamaları hakkında genel bilgi vb. şeylerdi. Mayıs 2019’dan bu yana da Türkiye moderatörleri olarak Pioneers (Türkçe) kanalında topluluğa yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Moderatör olmak için öncelikle moderasyonunda görev almak istediğiniz kanalda moderatör ihtiyacı bulunması gerekiyor. İhtiyaç olduğu takdirde kanal moderatörleri platforma hakimiyetiniz, toplulukla kurduğunuz iletişim, genel olarak blokzincir uygulamaları hakkındaki bilginiz ve projeye bakışınızı değerlendirerek sizi MegaMod‘lara öneriyor. MegaMod sizinle İngilizce bir mülakat yapıyor ve görüşmede verdiğiniz cevaplar diğer tüm moderatörler tarafından oylanarak sonuç belirleniyor.

Türkçe sohbet kanalı için moderatör atamaları genellikle MegaModz365air” tarafından gerçekleştiriliyor.

0 TL (yazıyla sıfır)

Bu görev tamamen gönüllülük esaslı olup, amacı topluluğa yardım etmek, onları bilgilendirmek ve doğru yönlendirmektir. 

Pi, başarısı topluluğun ortak katkılarına, Pi’yi anlayıp platforma sahip çıkmasına ve bu süreçteki değer üretebilme potansiyeline bağlı bir proje olduğu için topluluğa kattığımız her şey  bize değerli bir dijital varlık olarak geri dönecek.

Bunu ancak hep birlikte başarabiliriz.